Lenen

Een lening afsluiten

Verantwoord lenen

Er zitten grote verschillen in de kosten en voorwaarden van leningen. Kiezen voor de lening bij uw huisbank is meestal niet voor jou de beste oplossing. Je krijgt immers het product van jouw bank en dat is meestal fors duurder dan wanneer jij kiest voor een groot scala aan producten via een onafhankelijke adviseur. Alleen al door de grote verschillen en de impact van een lening op jouw maandelijkse vaste lasten zijn leningen complexe adviesproducten.

Hoeveel kan jij verantwoord lenen? Wat zijn vervolgens de maandlasten? Door het afsluiten van een lening gaat u een verplichting aan waar jarenlang maandlasten uit voortvloeien. Door kritisch te zijn bij het afsluiten van een lening valt er veel geld te besparen.

Doorlopend krediet of een persoonlijke lening?

Dit zijn de standaard twee leenvormen waar jij tussen kan kiezen. Deze leningen worden voor verschillende doelen afgesloten en hebben ook verschillende voorwaarden en terugbetalingsregelingen. Bij een doorlopend krediet wordt er een maximumbedrag afgesproken. Tot dit bedrag kan er geld worden opgenomen uit de lening. De maandlasten worden vastgesteld door een percentage te nemen van het maximale bedrag wat opgenomen mag worden. Van de maandelijkse betaling worden eerst de rentelasten afgetrokken en de rest wordt gebruikt voor de aflossing. Na een gedeeltelijke aflossing kan weer tot het plafondbedrag worden opgenomen. Deze leenvorm wordt vaak gebruikt om tekorten op de betaalrekening aan te vullen en om leenbedragen te bundelen in één schuld.

Een persoonlijke lening kent een vaste einddatum variërend van een paar maanden tot maximaal tien jaar. Tijdens de looptijd kan er niet opnieuw een bedrag uit de lening worden opgenomen. Deze leenvorm wordt vaak gebruikt voor het financieren van een auto of van een verbouwing van de eigen woning. Het voordeel om het bedrag welke is afgelost ook weer op te nemen is dan ook tevens het nadeel. Daardoor kun je lang vastzitten aan een doorlopend krediet.


afbeelding

Meer informatie in ons dienstverleningsdocument

In ons dienstverleningsdocument leest u alles over onze dienstverlening Bekijk nu
Deze website is gemaakt door Contaqt
Deze website maakt gebruik van Coockies. Lees meer over onze cookieverklaring